Vappu Rossi: Swan, Plan ja Basis, 2018

Helsingin Tähtitorninvuorelle sijoittuvat teokset yhdistävät käsivarapiirustusta ja AR-tekniikkaa. Augmented reality – eli “lisätyn todellisuuden” kolmiosainen teossarja toteutetaan yhteistyössä Helsingin observatorion kanssa. Teosten teemat linkittyvät Tähtitorninvuoren ja observatoriorakennuksen historiaan.

Swan-teoksen aiheena ovat joutsenen siivet, jotka leijailevat Tähtitorninvuorelta avautuvan näkymän yllä. Siipien väliin voi mennä ja ottaa itsestään kuvan. Observatorion sisäpihalle tulevat kaksi teosta puolestaan nostavat esiin tähtitornin perustamiseen ja suunnitteluun liittyvän, kansainvälisesti merkittävän ja uraauurtavan tiede-taide-yhteistyön 190 vuoden takaa.

Augmented reality -teokset eivät näy ympäristössä, vaan ainoastaan puhelimen tai tabletin ruudulta ilmaisen Arilyn-applikaation kautta.

SWAN, Tähtitorninvuori

Swan-teoksen aiheena ovat joutsenen siivet, jotka leijailevat Tähtitorninmäeltä avautuvan näkymän yllä. Siipien väliin voi myös mennä ja ottaa Arilyn-applikaatiolla tai ruutukaappauksella itsestään kuvan. Sivellinpiirustus on pitsimäisen keveä ja vapaalla kädellä toteutettu, mutta kuvan rakenteen taustalla on yksityiskohtainen laulujoutsenen luiden ja siipisulkien anatomian tutkiskelu Luonnontieteellisen keskusmuseon luukonservaattorin Janne Granrothin avustuksella.

Helsingin observatorio on Carl Ludvig Engelin suunnittelema, ja siivet sijaitsevat paikassa, josta on näkymä Engelin suunnitteleman Senaatintorin empiremiljöön suuntaan. Observatoriota rakennettaessa Tähtitorninvuoren kallioilla ei ollut laisinkaan puita, ja silloin rakenteilla olevan Nikolain- eli nykyisen Tuomiokirkon luota on nähnyt observatorion vaivattomasti ja toisin päin. Teoksen lintu löytyy myös yötaivaalta: Joutsenen tähtikuvio lentää Linnunrataa pitkin.

PLAN ja BASIS, Observatorion pääsisäänkäynti

Observatorion sisäpihalle tulevat kaksi teosta nostavat esiin tähtitornin perustamiseen ja suunnitteluun liittyvän, kansainvälisesti merkittävän ja uraauurtavan tiede-taide-yhteistyön 190 vuoden takaa: yhdellä viivalla toteutetuissa AR-croquispiirrosmuotokuvissa pääsisäänkäynnin molemmin puolin piirtyvät observatorion seinään arkkitehti Engel ja astronomi Argelander. AR-tekniikka mahdollistaa seinäteosten suunnittelun myös tähtitornin kaltaisiin rakennuksiin, jotka rakennustaiteellisen merkittävyytensä takia ovat suojelun piirissä.

Tähtitieteen professori ja observatorion johtaja Friedrich Wilhelm August Argelander valitsi Helsingin observatorion sijainnin ja suunnitteli observatorion käytettävyyden silloiseen tieteelliseen huippuunsa kiinteässä yhteistyössä arkkitehti Engelin kanssa. Argelanderin tunnetuin tutkimustyö on Auringon apeksin määrittäminen: hän ratkaisi Auringon ja aurinkokunnan liikkeen ympäröivien tähtien suhteen ja määritti tarkasti pisteen, jota kohti aurinkokunta on menossa.

**************

Lähde: Tapio Markkanen: Helsingin observatorio, tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja Helsingin Yliopistomuseo, 2012