Pasi Rauhalan Machina de Facto nyt Oodissa!

Kuvassa näkyy osa teoksen rakenteesta ja sen eri osista.

Pasi Rauhalan monisäikeinen mediataideteos Machina de Facto tuo ihmisten nähtäville tekoälyn tämän hetkisiä, kaikkien saavutettavissa olevia muotoja. Teos näyttää katsojalleen konkreettisella tavalla, kuinka koneet luovat uutta todellisuutta.

Teoksessa nähdään neuroverkkojen luomia versioita todellisista viime aikoina uutisissa esiintyneistä henkilöistä, paikoista ja merkeistä. Teoksissa kyseenalaistetaan kuvan ja videon totuudellisuutta. Tututkaan asiat ja ihmiset joita kuvissa nähdään eivät välttämättä ole sitä miltä ensi näkemältä näyttäisi. Toisaalta osa kuvista on hyvinkin vinksahtaneita ja kaukana todellisuudesta.

Keinoäly kehittyy huimaa vauhtia ja yritykset ja yhteiskunnat ottavat sen uusia sovelluksia jatkuvasti käyttöönsä. Kone oppii jopa inhimillisiltä tuntuvia taitoja, kuten lukemaan ihmisen tunteita tämän kasvoilta. Tekoälyä voidaan jo nyt käyttää parantamiseen, kuten diagnostiikkaa helpottamaan ja toisaalta tappamiseen aseteollisuudessa. Algoritmilla ei ole kuitenkaan kykyä eettiseen pohdintaan ja koodissa voi piillä virhe. Koneoppimisen yhteiskunnallisen roolin kasvaessa on ihmiskunnan tehtävä päätöksiä. Mihin ja miten tätä uutta voimavaraa käytämme ja keillä on valta päättää asiasta? Minkälaiset päätökset olemme valmiit antamaan koneiden käsiin? 

Machina de Facto on syntynyt taiteilijan halusta oppia koneen mukana. Uudet teknologiat eivät ole kaukaista utopiaa vaan keskellämme juuri nyt. Oodissa nähtävä Machina de Facto on ottanut konkreettisen muodon. Se on käsinkosketeltava ja raskas rakennelma, näkyväksi tullut verkko.

Teos on esillä Helsingissä Keskustakirjasto Oodissa 4.-31.12.2019

Teoksen omilta sivuilta http://www.taidekone.com löytyy lisätietoja ja kuvia kaikista teoksen osioista.

Teos on toteutettu AVEKin Mediarata tuella.